4+

Переваги самотніх

Христя Нечитайко

Лана РА. Як розвеселити Самотність. – Київ: ТОВ «Новаторфільм», 2018. – 96 с.
Уподобань: 6

Діти також переживають складні емоції. Смуток, горе, гнів, роздратування, розчарування – це все не лише про дорослих, але й про малюків. Так само, як і дорослі, діти нерідко почуваються самотніми. Прожити цю емоцію чи знайти собі компанію – вибір у кожного свій. Письменниця Лана Ра у книжці «Як розвеселити самотність» поміщає кожного з героїв у обставини, де вони є самотніми. Хтось лише на мить, хтось – весь час. Як же вийти з цього стану?

«Хто тут? Я сама чи не сама? Сама… Але ж я з кимось розмовляю. І хтось зі мною говорить. А якщо хтось зі мною говорить, то я не сама і не самотня! Хто ж тоді самотній? – і тут Камелія здогадалася. – Самотність самотня! А я весела конячка. Хм. Тоді чому мені оце зараз раптом стало так сумно? Мені не може бути сумно – я весела конячка! А якщо я весела, хто тоді сумний? Га? Ну звісно, то Самотність сумна!!!»

Кожен із персонажів книжки має свій різновид самоти. Конячка Камелія за характером, імовірно, екстравертка, їй стало просто нудно, тож вона вирішує розважитися й покататися на самокаті. Дорогою нібито до Самотності (бо Камелія хоче її розважити, розвеселити) конячка зустрічає інших персонажів. Равлик має алергію, тож вічно чхає й шмаркляє. Через це з ним ніхто не хоче дружити. Мишка всього боїться. Лиса всі бояться, бо він – хижак і завжди голодний. Ніхто й подумати не може, що цей Лис насправді – веган! Пташка комплексує через маленькі крила, через те спілкується з іншими лише в інтернеті. Кабан вочевидь страждає на синдром Діогена і збирає в себе вдома весь мотлох… Кожному з них, і навіть самій Самотності, бракує друзів. Можливо, їх у цій історії таки трохи забагато – різних, не завжди сумісних… Але вони ладнають і все ж кожен по-своєму перестають бути самотніми.

Персонажі Лани Ра – конячка Камелія, Равлик, Мишеня, Кабанчик та інші – вирішують самотність… розвеселити. Їхній «рецепт» проти Самотності (у тексті це й персонаж-алегорія) – знайти собі добру компанію й робити щось веселе. Танцювати, співати, кататися на самокаті, спілкуватися, знайомитися, дружити, книжку почитати. Неабиякий рецепт, може спрацювати! Бентежить лише той факт, що за таких розкладів персонажам не відведено часу, щоб пережити цей стан. Самотність час від часу доводиться переживати кожній людині, дорослій і малій, і часом розвеселитися, знайти компанію немає можливості. Роз’їхалися друзі, пропав улюблений песик, мама з татом далеко – самотність супроводжує нас усе життя, і мало хто вміє щоразу знаходити собі розваги. У книжці «Як розвеселити самотність» якраз бракує персонажа, якому «універсальний рецепт» не допоміг. Якому просто треба побути самому й поплакати, а не гнатися щодуху назустріч пригодам, щоб витіснити неприємний стан.

Книжка «Як розвеселити самотність» – друге дитяче видання в доробку письменниці Лани Ра. Як і попередню книжка «Щоденник котячих мандрів», цю також створено за мотивами анімаційної стрічки. Герої цього разу – повстяні іграшки з вовни, і це додає перчинки в ілюстрування дитячої книжки.

Наприкінці видання упорядники вмістили також купу всього для дитячих розваг (і як «рецепт» від чи для самотності). Діти зможуть вирізати персонажів книжки, приготувати страву за мотивами, пройти квест, заповнити анкету, зробити трафарет і закладку. Усе це вміщено на ошатному крейдованому папері, з якого навіть шкода щось вирізати – ніби псуєш книжку. Гадаю, наступного разу доцільніше зробити окремий додаток-саморобку для того, щоб розвеселити Самотність :).

Print Form
Подiлитись:

Додати коментар