Рейтинг критика

Щорічний «Рейтинг критика: найкращі дитячі та підліткові книжки року» засновано в листопаді 2014-го групою українських літературних оглядачів, критиків, журналістів і редакторів, що спеціалізуються на дитячій і підлітковій літературі. Ініціаторами рейтингу виступили редактори та журналісти профільних видань: Валентина Вздульська та Оксана Лущевська («Казкарка»), Ірина Батуревич, Оксана Хмельовська («Читомо»), Тетяна ЩербаченкоОльга Купріян («БараБука»), Ірина Комаренець та Міра Київська («Букмоль»), Галина Ткачук (журнал «Однокласник»), Марія Семенченко (газета «День») та Володимир Чернишенко (критик, перекладач).

Мета – складати фахові рекомендації щодо найкращих дитячих та підліткових видань як для широкого читача, називаючи топ-10 книжок року, так і для вужчого кола спеціалістів, оприлюднюючи фахові та прозорі критерії відбору. У своїх оцінках критики робитимуть окцент на важливих аспектах дитячої літератури, проговорюючи потребу оновлення тем, жанрів, стилів та словника дитліту, запроваджуватимуть нові дискурси та термінологію.

Для рейтингу розроблено досить складну схему оцінювання. Книжки проходитимуть відбір у три етапи. Спочатку кожен із членів журі запропонує свою десятку найкращих, на його думку, дитячих та підліткових книжок року. На другому етапі шляхом голосування формуватиметься довгий список. На третьому етапі кожен із членів журі оцінюватиме книжки довгого списку за набором критеріїв та виставлятиме їм бали. За результатами підрахунків формуватиметься топ-10 дитячих та підліткових книжок року.

Оцінки професійних критиків, за задумом ініціаторів рейтингу, стануть у пригоді як читачам, так і видавцям, авторам та ілюстраторам, а також враховуватимуться в рекомендаціях до читання в навчальних закладах та бібліотеках тощо.

Довгі списки «Рейтингу критика» оприлюднюватимуть у грудні поточного року, тоді як топ-10 – наприкінці січня нового року.

Print Form
Подiлитись: